nieuws

Horeca verbaasd over plannen minister Hoogervorst

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is verbaasd en verrast over de houding van minister Hoogervorst. De minister maakte gisteren schriftelijk bekend niets te zien in het plan om met ventilatiesystemen medewerkers in de horeca schone werklucht te geven. ‘Het verbaast me dat de minister nu opeens zegt dat ventilatie te duur is voor de horeca’, laat KHN-voorman Jeu Claes in een persschrijven weten.

De horecabond is verontwaardigd over het feit dat Hoogervorst onderzoeksresultaten over ventilatietechnieken negeert. Uit onderzoek van VWS blijkt namelijk dat een combinatie van verschillende ventilatietechnieken de lucht meer dan 99 procent zuivert, aldus KHN. In december presenteerde KHN een stappenplan om tot een ‘rookvrijer’ horeca te komen. In het stappenplan spelen ventilatiesystemen een belangrijke rol.

Claes: ‘Dat ondernemers in de horeca en recreatieve sector niet zouden investeren in ventilatie is een veronderstelling van de minister, die niet op feiten is gebaseerd. Daarnaast betwijfelt de minister of de apparatuur wel voldoende onderhouden zal worden. Wat een onzin. Op een dure auto ben je toch ook heel zuinig. Zo’n investering zal juist, net als alle andere, zeer goed onderhouden worden.’

Over de hoogte van de investering van een ventilatiesysteem verschillen de minister en de horecabond van mening. Hoogervorst rept over €1.000,- per m2, terwijl KHN spreekt over een investering van € 200,- tot € 392,- per m2. Onduidelijk is hoe hoog de investering is wanneer horecaondernemers een combinatie van verschillende ventilatietechnieken aanschaffen.

Hans Steenbergen, hoofdredacteur van Misset Horeca, denkt dat het verzet tegen een rookverbod is gebroken. ‘De strijd voor een rookvrije horeca lijkt gestreden. Gasten mogen in de nabije toekomst niet meer roken. Omdat uit onderzoek blijkt dat ventilatie niet 100 procent werkt, worden de werknemers in de horeca toch blootgesteld aan tabaksrook. Dat mag niet. Daarvoor is een wet aangenomen die elke werknemer een rookvrije werkplek garandeert.’

‘De horeca zal verschillend reageren’, vervolgt Steenbergen. ‘Er zullen hotels en restaurants zijn die geen moeite hoeven te doen om hun bedrijven rookvrij te maken. In die bedrijven was toch al een trend zichtbaar om het roken te ontmoedigen en betere faciliteiten te bieden aan niet-rokers. Voor de drankverstrekkende sector – cafés, clubs, disco’s – voorzie ik wel problemen. Rokende cafébezoekers zullen misschien minder vaak of korter naar het café gaan. Het voornemen heeft ook sociale gevolgen: hoe ga je in een dampende disco om met een groep jongens die een sigaret opsteken?’

Verder denkt Steenbergen dat de zet van minister Hoogervorst een hoop vragen onbeantwoord laat. ‘Ook zijn er nog tal van vragen. Geldt het rookverbod ook voor een bedrijf zonder werknemers? Mag je buiten op het terras wel roken? Is een café verantwoordelijk voor het geluid dat gasten buiten produceren als ze met elkaar een sigaretje willen roken? Hoe dan ook: er is financieel voordeel bij een algeheel rookverbod voor de horeca. Ondernemers hoeven niet te investeren in speciale ventilatieapparatuur.’

Reageer op dit artikel