nieuws

Horecastop moet problemen voorkomen

Horeca

Horecaondernemers in Etten-Leur willen dat er een stop komt op de komst van nieuwe horecazaken. De gemeente moet voorlopig geen nieuwe vergunningen meer afgeven. De uitbaters vrezen voor overaanbod en denken dat faillissementen niet te voorkomen zijn.

Volgens voorzitter Toine Peemen van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) afdeling Etten-Leur heeft een kwart van de horecazaken het momenteel erg zwaar. Tijdens een onlangs gehouden ledenraad kwam naar voren dat veel horecaondernemers vrezen voor hun toekomst, zo meldt BN/DeStem.

De gemeente Etten-Leur heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de gewenste uitbreiding van de plaatselijke horeca. De branchevereniging is daar tevreden over, maar vindt het nu welletjes. KHN vreest problemen, temeer er sprake is van een krimpende markt.

Een van de problemen waar de groeiende horeca van Etten-Leur tegenaan loopt, is het gebrek aan parkeerruimte in het centrum. De jongste plannen van de gemeente om de Markt in het centrum van nog meer horeca te voorzien, levert nog meer parkeerproblemen op, zo stelt KHN.

‘We zitten hier met vijf zaken aan het plein, samen goed voor achthonderd zitplaatsen. Mensen moeten nog leren uitgaan in Etten-Leur, nadat ze jarenlang bijvoorbeeld naar Breda zijn gegaan. Dat kost tijd. We zijn niet tegen concurrentie, maar willen de kwaliteit in de gaten houden en voorkomen dat er bedrijven kapot gaan’, aldus Peemen.

Peemen vindt dat er naast een horecastop ook iets moet gebeuren op het gebied van aanboren van nieuwe doelgroepen. Peemen: ‘Bepaalde doelgroepen worden in Etten-Leur nog niet of nauwelijks bediend. Bijvoorbeeld voor de jeugd tussen zestien en achttien jaar’. Het is niet bekend of de gemeente wat voelt voor het idee een horecastop af te kondigen.

Reageer op dit artikel