nieuws

‘Hotelbrand: geen extra veiligheidseisen

Horeca

De brand in Volendam brengt in België nare herinneringen boven aan een vergelijkbare tragedie in het Antwerpse Switel-hotel in de nieuwjaarsnacht van 1994 op 1995. Daarbij kwamen uiteindelijk veertien mensen om het leven. Tot op heden heeft die ramp echter nog niet geleid tot extra veiligheidseisen voor hotels of feestzalen.

‘Naar aanleiding van de Switel-brand zijn tal van onderzoeken gestart, maar alles is vastgeraakt in een juridisch kluwen’, zegt voorzitter Marc Vande Velde van de Belgische Brandweerfederatie. ‘Juridisch gezien zal dit misschien allemaal nodig zijn, maar inhoudelijk is er niets veranderd.’ Vande Velde, die zijn ‘bijzonder medeleven met de mensen in Volendam wil betuigen’, wijst erop dat er de laatste jaren veel grote branden of rampen zijn geweest. ‘De trein in het Oostenrijkse Kaprun, de vuurwerkramp in Enschede en onlangs nog in Japan: dit soort technologische rampen en branden lijkt hand over hand toe te nemen. Een nieuw, scherper beleid is nodig. Dat toont de brand in Volendam weer op pijnlijke wijze aan.’

Minder versiering
De voorzitter van de Brandweerfederatie realiseert zich dat extra maatregelen niet populair zullen zijn. ‘In Volendam heeft evenals in Antwerpen de kerstversiering een belangrijke rol gespeeld. Dat zou dus betekenen dat er minder versiering mag zijn in de toekomst, of dat daarvoor minder brandbaar en dus duurder materiaal gebruikt moet worden.’ Vande Velde, zelf commandant van de brandweer in het Vlaamse Sint-Niklaas, doet een oproep aan de politiek om meer geld vrij te maken voor personeel dat ook regelmatiger controles uitvoert. Ook de burger dient zich bewuster te gedragen. ‘Als ik privé een zaal bezoek, kijk ik altijd of ik ook weer makkelijk buiten geraak. Anders ga ik niet naar binnen. Ik weet wel dat ik kijk met het oog van de vakman, maar burgers zouden dit ook meer moeten doen. Makkelijk is een dergelijke bewustwording niet. Mensen willen tijdens een feest juist hun zorgen vergeten en niet voortdurend op hun hoede zijn.’

Reageer op dit artikel