nieuws

in museumweekend bijna een miljoen bezoekers naar het museum

Horeca

De 24e editie van het Museumweekend is beter bezocht dan de vorige. Op zaterdag en zondag hebben bijna een miljoen bezoekers een of meer van de vijfhonderd deelnemende musea aangedaan die gratis of met flinke korting toegankelijk waren. Het motto voor dit jaar was De kunst van het bewaren. Bezoekers kregen een kijkje achter de schermen van het museum. Dat heeft de organisator Museumvereniging zondag meegedeeld.

Het Museumweekend was tevens het begin van het jaar waarin extra aandacht wordt besteed aan het behouden en beheren, bewaren en restaureren van museale objecten. De werkzaamheden van conservatoren en restauratoren stonden centraal dit weekeinde. Bij de instellingen was te zien hoe voorwerpen eeuwenlang goed bewaard kunnen blijven. Ook konden bezoekers bij veel musea in het normaal voor publiek gesloten depot een kijkje nemen.

In het Dordrechts Museum kon het publiek onderzoek doen naar de conditie van een schilderij en ontving iedere bezoeker een boekje met conserverings- en restauratieweetjes. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaf bezoekers de gelegenheid met eigen ogen te zien hoe restauratoren eeuwenoud aardewerk herstellen. Het Museon in Den Haag besteedde aandacht aan de techniek van het prepareren van dieren. De bezoekers konden zo het totale traject van binnenkomst van het dier tot opname in de natuurhistorische collectie volgen. Het bezoekersaantal was alleen in de provincie Noord-Holland wat lager dan vorig jaar, de Groningse en Gelderse musea hadden een gelijk aantal bezoekers, de overige provincies hadden meer bezoekers. Volgens de organisator vonden de musea het een mooi Museumweekend met veel enthousiaste nieuwe en jonge bezoekers.
Het Museumweekend van 2006 is op 8 en 9 april 2006 en heeft als motto de Kunst van het Weten.

Reageer op dit artikel