nieuws

KHN biedt leden oude muziek aan

Horeca

De muziek die Koninklijk Horeca Nederland (KHN) rechtenvrij wil aanbieden aan haar leden bestaat louter uit oude muziek. Dat zegt zegsvrouw Noortje de Bakker van Buma/Stemra in een reactie op het aanbieden van muziek door KHN. KHN-woordvoerder Anthony van der Klis vindt de uitlatingen van De Bakker onzin.

KHN biedt leden oude muziek aan

Volgens De Bakker is muziekwerk pas rechtenvrij wanneer de langstlevende maker zeventig jaar of langer geleden is overleden. Gaat het om een bewerking dan is deze pas rechtenvrij als, naast de componist of tekstschrijver, ook de bewerker zeventig jaar of langer geleden is overleden. Aldus De Bakker in De Telegraaf.

‘Het heeft hiermee niets te maken’, aldus Van der Klis. ‘We hebben een producent gevonden die rechtenvrije muziek levert. Hiermee kunnen we zo’n vijfduizend horecabedrijven prima bedienen. Het initiatief wordt met applaus ontvangen en we denken nu al aan uitbreiden. Straks bieden we meer dan honderd genres aan. En er zit ook populaire muziek bij, zoals bijvoorbeeld het lied Macarena.’

KHN kondigt aan onder de titel Hospitality Music een collectie van ruim vijfduizend muzieknummers aan te bieden die volledig Buma- en SENA-rechten vrij zijn. Als horecaondernemers uitsluitend deze muziek draaien, hoeven ze geen auteursrechten meer af te dragen. Dat kan jaarlijks een besparing opleveren tot wel duizend euro.

Directeur Jeu Claes zegt verheugd te zijn met het aanbieden van rechtenvrije muziek. ‘Wij strijden al jaren tegen het uitdijen van organisaties die aanspraak maken op auteursrechten en die de horeca als melkkoe gebruiken. Buma/Stemra heeft zich altijd opgesteld als een monopolist, waarmee niet te onderhandelen valt.’

De rechtenvrije muziek van Hospitality Music bestaat uit vier categorieën: populair, klassiek, bewerkingen van bekende nummers en speciaal voor dit doel gemaakte muziek. Volgens De Bakker van Buma/Stemra is het uitgesloten dat op de door KHN aangeboden muziek werk te vinden is van populaire artiesten als Marco Borsato en Robbie Williams.

Volgens KHN is er wel degelijk sprake van eigentijdse muziek en is het geschikt voor restaurants, snackbars, kleinere hotels, vergaderbedrijven met avondfunctie, deelruimtes van grotere hotels en in sommige toeristisch-recreatieve bedrijven zoals sauna’s. ‘De muziek is niet geschikt voor de discotheek, maar bij een diner met kaarslicht wil je ook geen Golden Earring als achtergrondmuziek horen. Veel van onze leden hebben inmiddels positief gereageerd op dit initiatief’, aldus Claes in De Telegraaf.

Vorige maand meldde KHN dat het contract met Buma/Stemra werd opgezegd. Claes hekelde de werk- en denkwijze van Buma/Stemra. ‘Ze willen niet eens praten over een lumpsum, terwijl dat volgens ons een goede oplossing is. Een soortgelijke afspraak hebben we wel kunnen maken met SENA, een andere auteursrechtenorganisatie’. KHN en Buma/Stemra hebben inmiddels de bestaande overeenkomst met één jaar verlengd.

Eerder op Zibb.nl/horeca: KHN zegt contract Buma/Stemra op

Reageer op dit artikel