nieuws

KHN en Shell geïrriteerd over voorstel Jorritsma

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland en Shell zijn geïrriteerd over het voorstel van minister Jorritsma van Economische Zaken om benzinestations en wegrestaurants vanaf 2004 te laten concurreren op elkaars werkterrein. De beide organisaties vinden dat de minister zich niet aan eerder gemaakte afspraken houdt.

Directeur J. Claes van Horeca Nederland reageerde vrijdag in termen als ‘broddelwerk’ en ‘contractbreuk’ op het plan dat de minister donderdag 11 juli aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Shell zegt vooral teleurgesteld te zijn. ‘Dit is niet in lijn met wat is afgesproken’, aldus een woordvoerder van de oliemaatschappij.

Volgens Claes gaat het voorstel dat donderdag aan de Tweede Kamer is gestuurd, vooral ten koste van de 99-jarige erfpachtovereenkomsten die wegrestaurants met de overheid hebben. Deze bepalen onder meer dat de horecaondernemers binnen een straal van veertig kilometer geen concurrentie hoeven te vrezen.

Volgens de minister moeten wegrestaurants deze contracten inruilen voor een nieuwe, servicestationconcessie van vijftien jaar als zij met de pomphouders gaan concurreren. ‘Dat betekent contractbreuk en daar willen wij compensatie voor’, stelt de KHN-directeur. Volgens de huidige contracten van benzinestations hoeven die binnen een straal van twintig kilometer geen concurrentie te verwachten.

Shell vreest dat bij een enkele afrit twee pompstations komen. ‘Wij zijn echt niet tegen meer marktwerking, maar dit wordt een chaos. In het buitenland zie je al ongecontroleerde verkeersbewegingen. Mensen gaan heen en weer rijden om te kijken waar het goedkoper tanken is’, aldus de woordvoerder. Bovendien is volgens de zegsman met de overheid juist afgesproken dat er niet meer benzinestations in Nederland bijkomen dan de ongeveer 4000 die er nu zijn. Shell heeft daarvan het grootste marktaandeel.

’De overheid wil meer keuze voor de consument, om daar aan tegemoet te komen hebben wij ons aantal vestigingen verminderd. In ruil daarvoor is afgesproken dat er geen twee stations op een locatie wordt toegestaan’, stelt de woordvoerder. ‘De minister lijkt de afspraken nu via een achterdeur te omzeilen.’

Reageer op dit artikel