nieuws

KHN laakt interpretatie seizoensarbeid

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland is het niet eens met de verduidelijking door het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) van het begrip ‘seizoenmatige arbeid’.

Het Lisv gaf onlangs aan dat wanneer bedrijven om klimatologische redenen één of meer perioden van het jaar volledig sluiten of worden afgebroken, de werknemers seizoenmatige arbeid verrichten. Hierdoor zouden deze werknemers recht hebben op een WW-uitkering.
Volgens KHN-directeur Jeu Claes lijkt de verduidelijking beperkt tot bedrijven die in de winter sluiten. Hij vreest dat werknemers van een bedrijf dat gedeeltelijk dicht gaat, daarbuiten vallen. ‘Dat geeft ongelijke uitkomsten die niets met klimaatsafhankelijkheid van arbeid te maken hebben. Het Lisv hanteert bij de land- en tuinbouw het criterium van bedrijfssluiting ook niet. Daar worden evenmin hele boerderijen gesloten, maar ligt het werk gewoon stil omdat het weer nu eenmaal productievoorwaarde is.’

Reageer op dit artikel