nieuws

Meer ruimte voor kippen

Horeca

Na de legbatterijen worden zeer waarschijnlijk ook de iets ruimere kooien voor kippen verboden. Leghennen mogen dan alleen in volières of scharrelhokken.

Dat bleek donderdag tijdens overleg in de Tweede Kamer. Een meerderheid ziet voordelen in een voorstel van minister Brinkhorst (Landbouw) om de nieuwbouw van zogeheten ‘verrijkte kooien’ na 2003 te verbieden. Het gebruik zou na 2012 worden verboden, net als legbatterijen. Verrijkte kooien bieden kippen 750 vierkante centimeter ruimte, zo’n 300 cm meer dan in legbatterijen. ‘De verrijkte kooi is onvoldoende voor normaal gedrag van de leghennen’, aldus Brinkhorst.

Hogere kosten
De Kamer neemt na de zomer een definitief besluit over de ruimte voor kippen. De fracties van SGP, VVD en mogelijk ChristenUnie hebben bezwaren omdat Nederland dan zou afwijken van Europese maatregelen. De Nederlandse kippenhouders hebben hogere kosten dan buitenlandse concurrenten, omdat ze hun kippen meer ruimte moeten geven. Volgens hen gaan de kippenkooien dan de grens over, zodat de kippen er zelf niet beter van worden.
Minister Brinkhorst verwacht dat supermarkt en consument hogere prijzen gaan betalen voor eieren die zijn gelegd in volières of scharrelruimtes. Op die manier worden de hogere kosten vergoed. Hij denkt dat de consument niet langer het goedkoopste product kiest.

Verrijkte kooien
Het voorstel om de verrijkte kooi te verbieden staat in contrast met de conclusie van de stuurgroep-Alders, die twee jaar geleden de kippenhokken onderzocht. Die groep met overheid, dierenbeschermers en boeren, wilde juist meer verrijkte kooien. Dat zou een alternatief zijn voor legbatterijen. Brinkhorst stelt echter dat er sinds de stuurgroep-Alders ‘maatschappelijk veel is veranderd’. GroenLinks, SP en ChristenUnie vroegen Brinkhorst om subsidie voor ruimere hokken. Brinkhorst was daartoe niet algemeen bereid.

Reageer op dit artikel