nieuws

Meer valse euromunten in omloop

Horeca

Valse euromunten zijn in opmars. In 2005 zijn 96.000 vervalste munten uit de circulatie genomen: 29 procent meer dan een jaar eerder. De opmars van valse munten betekent dat horecaondernemers op hun hoede moeten zijn.

Meer valse euromunten in omloop

Het totaal van vervalsingen sinds de introductie van de euro komt op 365.000 munten. Dat meldde Europees Parlementslid Jules Maaten (VVD) maandag op basis van een rapport van de Europese Commissie.

‘Vervalsen van muntjes is uiteraard eenvoudiger dan van bankbiljetten’, verklaarde Maaten. Ondanks het kleine bedrag, neemt hij de zaak hoog op. ‘De valse muntjes schaden het vertrouwen in de euro. Dat kunnen we niet gebruiken in landen die de euro nog moeten invoeren.’ Maaten vindt dat Europol en de politie de bestrijding van vervalsing prioriteit moeten geven.

De VVD-leider in het EU-parlement volgt namens de 732 leden van het Europees Parlement de voorlichting over de euro in de EU. In deze functie als rapporteur verwelkomde hij vorig jaar het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om aan een tweede generatie eurobankbiljetten te werken.

De politicus heeft zelf nog geen valse munt ontdekt: ‘Niet dat ik weet tenminste. Ik zie wel eens muntjes met vreemde symbolen op de achterkant, maar ik geloof dat die toch echt zijn.’

Reageer op dit artikel