nieuws

Meldpunt discriminatie in horeca op web

Horeca

J. Soeters uit Oosterhout is op internet een meldportaal begonnen tegen discriminatie in de horeca. Hij wil zo aan een zo groot mogelijk publiek duidelijk maken welke zaken mensen weigeren op grond van bijvoorbeeld ras of huidskleur. ‘Ik voel me maatschappelijk erg betrokken. Sinds 11 september en de moord op Pim Fortuyn lijkt het erop dat alles weer gezegd kan worden. Daar erger ik me mateloos aan. Discriminatie dreigt heel normaal te worden en daar wil ik me niet bij neerleggen’, legt Soeters uit.

De Oosterhouter, in het dagelijks leven rayonmanager voor Zuidwest-Nederland van de schoenen- en kledingketen Scapino, heeft het internetportaal opgezet naar aanleiding van de recente undercoveractie in Tilburg, die aantoonde dat enkele disco’s stelselmatig gekleurde bezoekers weigeren. Soeters besloot slachtoffers en getuigen van discriminatie in de horeca een podium te geven. Dat gebeurt sinds zaterdag via het internetadres geweigerd-in-de-disco.klup.nl.

Soeters: ‘Discriminatie is op dit moment nauwelijks zichtbaar. Alleen de slachtoffers hebben er weet van en de verschillende discriminatie-meldpunten. Als slachtoffers zich daar tenminste melden. Via het internet hoop ik de drempel van het melden sterk te verlagen.’

De initiatiefnemer erkent dat het via zijn portal wel erg gemakkelijk is om – zelfs anoniem – bepaalde horecagelegenheden aan de schandpaal te nagelen. ‘Ik zet een melding daarom ook niet zonder meer op onze portal. Eerst wil ik contact hebben met de melder en via kritische vragen achterhalen of het verhaal serieus is of niet. Daarbij vertrouw ik ook op mijn gevoel’, aldus Soeters.

Reageer op dit artikel