nieuws

Mineur in de woestijn

Horeca

Dalende bezetting, minder inkomsten. Ook in het Midden-Oosten zijn na de aanslagen hotels in zwaar weer terechtgekomen. Een rondje langs een paar hoofdsteden en toeristencentra in de regio, te beginnen in Cairo.

Mineur in de woestijn

Bij het vijfsterren Four Seasons hotel in de Egyptische hoofdstad zijn sinds 11 september meer dan 6000 overnachtingen geannuleerd. De bezetting schommelt rond de 40 procent, de helft van wat het normaal is in deze periode. Zorgwekkend zijn ook de berichten uit het vakantieresort Sharm el-Sheik in de Sinaï-woestijn. Swissôtel opende daar 15 september een 406 kamers tellend hotel, waarvan slechts 35 procent bezet is. De hotels moeten het deze dagen vooral hebben van locale en Russische markten; Amerikanen blijven massaal weg. In Jordanië gaat het al niet veel beter. Na het begin van de Intifada, een jaar geleden, liepen bij veel hotels de omzetten al flink terug. De gevolgen van de aanslagen zijn voor de hotels in het land een tweede slag. In de hoofdstad Amman is sprake van een terugval in de bezetting met gemiddeld 25 procent.

Minder somber zijn de berichten uit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De luxe hotels daar melden een terugval van 10 tot 15 procent en zetten alles op alles om gasten aan te trekken uit nieuwe, regionale, markten. Marriott in Dubai heeft direct na de ramp in Amerika extra packages gelanceerd. Het Jumeirah International, een hotelgroep met veel vijfsterrenluxe, doet hetzelfde. En met succes, aldus de sales & marketing afdeling. De bezetting zit al weer boven de 70 procent en de vooruitzichten zijn ronduit rooskleurig; voor de kerstperiode is geen kamer meer te krijgen.

Reageer op dit artikel