nieuws

Mosselseizoen open op 19 juli

Horeca

De mossel krijgt de komende maanden rust om te groeien op de banken in de Waddenzee en de Oosterschelde. Vanaf 19 juli wordt die rust verstoord. Dan begint het nieuwe seizoen.

Het zojuist afgelopen seizoen is volgens het Mosselkantoor in Yerseke ondanks sombere prognoses redelijk verlopen. Wel lag de aanvoer 40 procent lager dan de wenselijke hoeveelheid van 100 miljoen kilo. Ook voor dit jaar verwacht het Mosselkantoor weer een zelfde hoeveelheid van rond de 60 miljoen kilo.

Directeur A. Leerling heeft geen afdoende verklaring voor het feit dat de Waddenzee, de kwekerij van het mosselzaad, minder oplevert. Volgens hem zijn de deskundigen er niet achter waarom de vissers in de daartoe aangewezen percelen minder mosselzaad ophalen dan in vroeger jaren. Dat het gaat om milieu-invloeden is wel duidelijk, maar niet om welke invloeden precies.

Nederland is in Europa nummer één wat betreft de hoeveelheid verkochte mossels. Naast de afzet in eigen land, exporteert Yerseke ook naar Duitsland en Frankrijk. De uitvoer naar die beide landen is het afgelopen jaar wel teruggevallen doordat er minder aanvoer was en de prijzen daardoor hoger lagen. Beide landen azen vooral op de goedkopere schelpdieren.

Ierland morrelt aan de leidende positie van Nederland, omdat het land volgens Leerling dankzij EU-subsidies stevig investeert in deze sector. Verder zijn ook Engeland en Noorwegen opkomende producenten. In Zuid-Europa is er verder concurrentie van Frankrijk, Spanje en Italië. Maar die landen kweken een andere mosselsoort.

Reageer op dit artikel