nieuws

Noordzee niet eerder open voor kabeljauwvangst

Horeca

Staatssecretaris Faber (Landbouw) is er niet in geslaagd om bij eurocommissaris Fischler voor elkaar te krijgen dat een deel van de Noordzee eerder opengesteld wordt voor de kabeljauwvangst.

Eurocommissaris Fischler (Landbouw en Visserij) heeft laten weten vast te willen houden aan de afspraak (delen van) de Noordzee tot 1 mei als verboden gebied te beschouwen. Hij vindt de risico’s voor de kabeljauwstand te groot.
De weigering van Fischler is een tegenvaller voor staatssecretaris Faber. Het pleidooi voor vervroegde openstelling maakte onderdeel uit van een akkoord dat de staatssecretaris begin maart met de visserijsector sloot. Toen werd na acties van vissers een pakket maatregelen afgesproken om tegemoet te komen aan de weerstand van de sector tegen het Europese vangstverbod. Ook kwamen er afspraken tot stand over compensatie van de hoge brandstofprijs en over bevordering van duurzame visserij.

Reageer op dit artikel