nieuws

Olijfolie fors duurder door belabberde oogst

Horeca

De grote vraag en een teleurstellende oogst van olijven leiden ertoe dat de prijs van olijfolie flink stijgt. De belangenclub voor olijfolie, International Olive Oil Council (IOOC), voorspelt een productie die dit seizoen bijna 14 procent kleiner is dan in de periode 2004/2005. De belangrijkste producenten zitten in Spanje en Italië.

Olijfolie fors duurder door belabberde oogst

In Nederland zijn de gevolgen vooral te zien in de speciaalzaken, waar een flesje olijfolie minstens 10 procent duurder werd. Volgens Carbonell, een van de grote aanbieders in Nederland, verbruikt Nederland jaarlijks 8000 ton, waarvan circa 60 procent via de supermarkten.

Carbonell zag de prijs van de grondstof op het hoogtepunt enkele maanden geleden met ruim 80 procent stijgen. Omdat er kosten voor vervoer, bewerking, inflatie en de glazen verpakkingen bijkomen, was de uiteindelijke stijging een stuk minder groot.

Brauer Special Food Import levert vooral aan speciaalzaken. Volgens een woordvoerder van het bedrijf resulteert de grote vraag in prijsstijgingen van vaak meer dan 10 procent. ‘Wij denken dat het voorlopig ook zo blijft, omdat het een product is dat steeds meer aan populariteit wint.’

Het olijfolieseizoen loopt tot begin april. Dat de oogst tegenvalt, komt door het weer. Er is weinig regen gevallen. De afgelopen weken heeft het in Spanje behoorlijk geregend. Een eerste prijsverlaging van grondstoffen kan zich dan in juni voordoen en een tweede in september.

Reageer op dit artikel