nieuws

Omzet horeca weer hard onderuit

Horeca

De omzet van de Nederlandse horeca is in het tweede kwartaal van 2009 gedaald met 5,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. De hotelsector kreeg een ongekende omzetdaling van 10,4 procent voor de kiezen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Omzet horeca weer hard onderuit

Volgens het CBS is de daling van de omzet in de hotelsector de grootste omzetdaling in een kwartaal sinds 1993, toen het CBS begon met het bijhouden van de cijfers. Ook cafés deden het flink slechter in het tweede kwartaal van dit jaar, zij leden een omzetverlies van 9 procent vergeleken met een jaar eerder. Ondanks een prijsverhoging van 4,7 procent. Het omzetvolume daalde met 13,1 procent.

Restaurants zagen hun omzet met drie procent dalen. De prijzen stegen met hetzelfde percentage. Het omzetvolume daalde met 5,8 procent.

Omzetdaling

De horecaprijzen stegen gemiddeld met 1,9 procent. Het omzetvolume binnen de totale sector nam met 7.6 procent af. Een klein lichtpuntje: de volumedaling is kleiner dan in het vorig kwartaal. De omzetdaling in de eerste drie maanden bedroeg tevens 5,8 procent. Prijzen stegen in die periode met drie procent.

Het omzetvolume van cafetaria’s daalde in het tweede kwartaal met 1,9 procent. De prijzen stegen met 2,1 procent. Daardoor bleef de omzet van cafetaria’s vrijwel gelijk aan die van het tweede kwartaal in 2008.

Reageer op dit artikel