nieuws

Oorlog tussen wijnboeren en overheid

Horeca

Aan de ruzie tussen Franse wijnboeren en de overheid lijkt maar geen eind te komen. Onlangs raakten de wijnboeren bij een betoging slaags met de oproerpolitie in de Zuid-Franse stad Narbonne. Ongeveer 7000 wijnboeren demonstreerden tegen de problemen in de Franse wijnindustrie.

Oorlog tussen wijnboeren en overheid

Dat meldt Foodproductionaily.com. Tijdens de uit de hand gelopen betoging gooiden jonge wijnboeren met brandbommen naar de politie. Ook staken enkele betogers signalisatiepalen bij het station in de brand. Hierdoor kwam het treinverkeer in de Languedoc-Rousillon enkel uren stil te liggen. Eerder vorige weer hadden enkele heethoofden al vier vrachtwagens, gevuld met Spaanse wijn, gekaapt en vernield nabij Montpellier.

De Zuid-Franse wijnboeren eisen dat de regering maatregelen neemt om de wijnindustrie in Frankrijk te beschermen tegen goedkope import uit het buitenland. Daarnaast willen ze meer subsidies. De Franse regering heeft toegezegd voor 70 miljoen euro hulp te bieden. Verder willen Franse wijnboeren een afspraak maken over een noodsubsidie waarmee het overschot aan wijn kan worden gedistilleerd.

De wijnboeren plannen nog meer acties eind volgende maand. Dit valt samen met de stemming over de Europese grondwet.

Reageer op dit artikel