nieuws

Peperdure vleestomaten krijgen culinaire status

Horeca

De prijs van tomaten is in Italië zo extreem gestegen, dat het product op gaat om als delicatesse te worden gebruikt. Tomaten zijn jarenlang het betaalbare basisvoedsel van de Italiaan geweest, als garnering op de pizza of als grondstof voor de pastasaus.

De veelgevraagde vleestomaten zijn nu drie keer zo duur als in 2001. Was de Italiaanse consument vier jaar geleden voor de ovale tomaat tussen de 0,5 en 1 euro kwijt, vandaag de dag moet hij tot 3,5 euro per kilo op tafel leggen. Dat blijkt na onderzoek door de Italiaanse consumentenorganisatie Adoc.

Ook de cherry-tomaatjes blijven in prijs stijgen. Die zijn te krijgen voor 3,50 tot 5,50 euro per kilo. Dat is twee keer zo veel als vóór de invoering van de Europese eenheidsmunt, zo concludeert het Italiaanse dagblad La Republicca maandag.

’De burger pikt deze prijzen niet langer. Er is een heuse vlucht naar groenten en fruit op gang gekomen’, aldus Adoc-voorzitter Carlo Pileri.

Reageer op dit artikel