nieuws

Pizzabaas chanteert wethouder met belastende video

Horeca

De gemeente Delft is in rep en roer. De eigenaar van een lokale pizzeria blijkt een poging te hebben ondernomen om een wethouders van de gemeente te chanteren. Op die manier hoopte hij op subsidie voor een project waarbij Veneziaanse gondels door de grachten van Delft voeren. Hij chanteerde de wethouder met een in het geheim opgenomen video.

Pizzabaas chanteert wethouder met belastende video

Het verhaal zoals het Algemeen Dagblad dat heeft opgeschreven heeft alles weg van een soap-opera. In de hoofdrollen eigenaar Salvatore Daga van pizzeria Salvatore en wethouder Christiaan Baljé. De Italiaan hoopte op een forse subsidie voor zijn gondelplan en fêteerde de wethouder uitvoering. ‘Achteraf geloof ik dat hij mij meer zag als een vriendje waar hij gratis kon eten en drinken’, zegt de restauranthouder.

Het komt er bijna op neer dat de wethouder een groot deel van zijn zaken vanuit het restaurant uitvoert. Daarbij maakt de pizzabaas in het geheim opnamen van de wethouder, waaronder een gesprek met een lokale vastgoedbaron. Deze wordt geadviseerd een bepaald stuk grond aan de gemeente Den Haag te verkopen voor de ‘hoofdprijs’ en de winst in de verkiezingskas van Baljé te storten.

Chanteren
Volgens Baljé was dit louter een grapje. De pizzabaas probeerde hem echter te chanteren met deze video om alsnog extra subsidie binnen te slepen. Baljé wordt als de zaak naar buiten komt, gedwongen af te treden. De Italiaanse pizzabakker ontving alsnog 26.000 euro aan subsidie en het Openbaar Ministerie heeft alle strafklachten wegens corruptie geseponeerd.

Reageer op dit artikel