nieuws

Pompoen niet langer alleen voor de sier

Horeca

Typisch voorbeeld van een herfstgroente is de pompoen, hoewel deze maar zeer zelden geschikt is voor consumptie. De Franse soorten muscat en courge zijn dat wel. De in Nederland verkrijgbare exemplaren komen meestal uit het gebied rond de Middellandse Zee. De consumptie is de laatste jaren gestegen. De pompoen is er niet langer alleen voor de sier.

De toepassingsmogelijkheden zijn zeer divers. Het vruchtvlees van de muscat (rond de ƒ1,45 per kilo) laat zich goed in zijn geheel verwerken, doordat het vanwege de stevige structuur niet uiteenvalt. Het is daarnaast ook geschikt voor verwerking in soepen, sauzen, roerbakgerechten en in linten gesneden als groentefettucini. De pitten van de pompoen zijn ook geschikt voor consumptie. Ze bevatten een grote hoeveelheid magnesium, ijzer, fosfor, zink, koper, kalium, nicotine- en foliumzuur, vitamine B1 en B2 en wat pantotheenzuur. De pitten kunnen, na een droogtijd van een paar dagen, met of zonder olie worden geroosterd. Bij voorkeur op een bakplaat bij 180°C roosteren tot ze goudbruin zijn. Lekker door salade, sauzen, pasta- en groentegerechten.

Reageer op dit artikel