nieuws

Praktijkcentrum horeca en theater in café Cinemariënburg

Horeca

Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) heeft plannen voor de opening van een horecapraktijkcentrum in Cinemariënburg in de binnenstad van Nijmegen.Het ROC wil de volledige exploitatie van het bestaande café overnemen. Theatercentrum LUX blijft verantwoordelijk voor de filmvoorstellingen in hetzelfde gebouw.

De instelling voor beroepsonderwijs is nog in overleg met theatercentrum LUX over de hoogte van de huur van het cafégedeelte en de serre ernaast. Die laatste ruimte wil het ROC inzetten voor voorstellingen van leerlingen van de nieuwe theateropleiding die in september begint. Overdag repeteren op school en ’s avonds een uitvoering in de serre, zo ziet ROC-woordvoerder J. Spierings de toekomst van leerlingen van deze opleiding.

Het ROC heeft hoge verwachtingen van die nieuwe theater- en kunstopleiding, met name door de samenwerking op dit terrein met de Frank Sanders Musicalacademie. Qua sfeer en inrichting passen het café en de serre prima bij de nieuwe theateropleiding. “Hier kunnen studenten bijvoorbeeld een musical opvoeren. Misschien kunnen we ’s avonds ook regelmatig standup comedians laten optreden.” De opzet moet nog nader worden uitgewerkt, maar het ROC denkt aan een vaste programmering. Er zullen geregeld presentaties zijn. Naast muziek en theater denkt Spierings ook aan debatten.

Het ROC hoopt uiterlijk in mei in Cinemariënburg aan de slag te kunnen gaan, Het theatercafé van het ROC moet zichzelf kunnen bedruipen. “Wij zetten dit niet op om winst te maken. We betalen aan LUX een commerciële huur. Houden we geld over, dan stoppen we dat uiteraard weer in het onderwijs. Onze inzet is dat onze leerlingen in een echte praktijk kunnen oefenen.”

Het ROC legt in zijn opleidingen altijd sterk de nadruk op een praktijkgerichte aanpak. Van nagespeelde situaties houdt de instelling niet. Een echt restaurant of een echte winkel runnen, dat krijgt de voorkeur. Dan kunnen studenten immers ook echte klanten ontmoeten.

Voor LUX is de samenwerking eveneens interessant, meent Spierings. “We hebben 15.000 studenten en die zullen we zeker gaan wijzen op onze activiteiten in Cinemariënburg en dan maken ze vanzelf ook kennis met LUX.”

Reageer op dit artikel