nieuws

Restaurant De Librije nummer één bij koks

Horeca

De Librije in Zwolle is door de toonaangevende koks van ons land gekozen tot het beste restaurant van Nederland. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer neemt de eerste plaats over van collega-driesterrenzaak Parkheuvel in Rotterdam. Sergio Herman van Oud Sluis gaat van vijf naar plaats drie.

Restaurant De Librije nummer één bij koks

In de top-10 van de ranglijst, gepubliceerd door Elsevier, maakt Beluga een sprong van zes naar vier. Da Vinci van chef-kok Margo Reuten stijgt van twaalf naar acht en Toine Hermsen van tien naar negen. Grote verliezer in de top van de ranglijst is Restaurant Vermeer uit Amsterdam. Het tweesterrenrestaurant, waar onlang Chris Naylor Pascal Jalhaij opvolgde, duikelt van de derde naar de zesde plek.

Nieuwkomers in de ranglijst van twintig beste restaurants zijn De Zwethheul (14) in Delft, Olivio in Harderwijk (17), De Kas in Amsterdam (19) en Apicius (20) in Castricum. Restaurant Boreas, vorige week nog winnaar van de Zilveren Champignon, stijgt indrukwekkend van achttien naar twaalf. Een van de grote verliezers is Inter Scaldes. Het restaurant, dat na een felle brand dit jaar weer open ging, daalt van negen naar dertien. Vier restaurants verdwenen uit de top-20: Vossius (Amsterdam), De Stenen Tafel (Borculo), Lambermon’s (Haarlem) en De Burgemeester (Linschoten).

Het opinieweekblad Elsevier organiseert jaarlijks de verkiezing en publiceert de uitslag in de themabijlage Aan Tafel. Van de 221 aangeschreven koks retourneerden 191 koks hun enquêteformulier. Elsevier selecteerde voor het onderzoek de toonaangevende koks van ons land. De deelnemende koks bezitten minimaal een Michelinster of zijn aangesloten bij prominente restaurantorganisaties als Alliance Gastronomique Néerlandaise, Jeunes Restauranteurs D’Europa of Les Patrons Cuisiniers.

Top-20
1 (2) De Librije, Zwolle
2 (1) Parkheuvel, Rotterdam
3 (5) Oud Sluis, Sluis
4 (6) Beluga, Maastricht
5 (4) De Bokkedoorns, Overveen
6 (3) Vermeer (NH Barbizon Palaca Hotel), Amsterdam
7 (7) La Rive (Amstel Hotel), Amsterdam
8 (12) Da Vinci, Maasbracht
9 (10) Toine Hermsen, Maastricht
10 (11) De Lindenhof, Giethoorn
11 (13) Restaurant-Hotel Savelberg, Voorburg
12 (18) Boreas, Heeze
13 (9) Inter Scaldes, Kruiningen
14 (-) De Zwethheul, Schipluiden
15 (14) De Leest, Vaassen
16 (15) Ron Blaauw Restaurant, Ouderkerk aan de Amstel
17 (-) Olivio, Harderwijk
18 (20) Chapeau!, Bloemendaal
19 (-) De Kas, Amsterdam
20 (-) Apicius, Castricum

Reageer op dit artikel