nieuws

Ruzie dreigt over nieuwe cao in d-h-z

Horeca

WOERDEN – De Nederlandse vakbonden eisen een loonstijging van 3 procent voor het personeel in de Nederlandse bouwmarkten. Daarnaast ligt er een pakket voorstellen rond onder meer ziekte en arbeidsongeschiktheid. De werkgevers voelen weinig voor de eisen van de bonden.

Ruzie dreigt over nieuwe cao in d-h-z

Dat meldt de CNV Dienstenbond in een persbericht. Na jaren van matige loonstijgingen, vindt de bond het tijd voor een hogere toename van de lonen om de stijgende kosten van levensonderhoud te corrigeren. De bouwmarkten zeggen hier na twee matige jaren nog geen ruimte voor te hebben.

Werkgevers komen zelf binnenkort met een voorstel voor aanpassing van de regelgeving rond ziekte en arbeidsongeschiktheid. Volgens de bond kan er wel over gepraat worden, maar alleen als het personeel zelf ook meer verantwoordelijkheid neemt. Op 11 mei wordt er verder onderhandeld over de nieuwe cao. De vorige liep afgelopen december al af.

Namens de werkgeversorganisatie VWDHZ stelt Pieter Verhoog zich niet te herkennen in de opmerkingen van de vakbond. ‘We hebben er vertrouwen in dat er op tijd een akkoord komt met de bonden.’ Hij waarschuwt wel voor de looneis van de vakbonden. ‘De economische situatie in de branche is aanleiding om het daarmee nog voorzichtig te doen. Het gaat wel beter, maar het is nog te vroeg voor euforie’, zegt hij.

Reageer op dit artikel