nieuws

Schaderegeling voor winkelcriminaliteit

Horeca

LEIDSCHENDAM – Het Platform Detailhandel Nederland is blij dat winkeliers die slachtoffer zijn geworden van geweld, straks niet meer zelf de schade hoeven te verhalen op de geweldpleger.

Schaderegeling voor winkelcriminaliteit

Dat zegt het Platform Detailhandel in een reactie op de vandaag bekend geworden plannen van minister Hirsch Ballin van Justitie voor een betere schaderegeling. De bewindsman wil dat de overheid het aan winkeliers toegewezen schadebedrag gaat voorschieten. Het Platform ziet de plannen voor een betere schaderegeling als een principiële doorbraak.

Nu moeten winkeliers die recht hebben op een schadevergoeding zelf proberen die geïnd te krijgen. Dit is tijdrovend en het komt zelfs voor dat de geweldpleger weigert te betalen. Juist omdat het om geweld gaat, is het verhalen van schade extra emotioneel voor winkeliers. Er is sprake van groot menselijk leed.

Wetswijziging
Het Platform Detailhandel Nederland rekent erop dat de beoogde wetswijziging voor een betere schaderegeling voor slachtoffers van geweld zo snel mogelijk zal worden ingevoerd. Uiteindelijk zou dit ook moeten gaan gelden voor schade die is veroorzaakt door andere vormen van winkelcriminaliteit.

Reageer op dit artikel