nieuws

Strijd tussen fles- en kraanwater

Horeca

Franse producenten van mineraalwater en kraanwater hebben met elkaar aan de stok. ‘Ik drink geen water waar ik de wc mee doorspoel’, staat er op een poster van fleswatermerk Cristaline. Waterbedrijf Sedif wijst consumenten er op dat water uit de kraan milieuvriendelijker is dan water uit de fles.

Strijd tussen fles- en kraanwater

‘Welk merk voorziet uw huis het hele jaar van uitstekend water?’, vraagt een Sedifposter. Hierop is een metalen kraan te zien waarop de plastic dop van een waterflesje is gemonteerd. Een hand draait aan de dop waardoor er water uit de kraan komt.

Afval
Een andere advertentie van Sedif refereerde aan de hoeveelheid afval die fleswater oplevert. ‘Welke producent levert elke dag één biljoen liter water, maar niet één flesje?’ Dit schoot Piere Papillaud, voorzitter van Groupe Neptune, in het verkeerde keelgat. Neptune, die onder meer het merk Cristaline exploiteert, heeft kwart van de Franse fleswatermarkt in handen. ‘Ik kon er niet tegen dat nutsbedrijven hun water met dat van mij vergeleken’, zegt hij in The Wall Street Journal.

Concurrentie
Frankrijk herbergt zowel twee van de grootste kraanwaterbedrijven ter wereld, Veolia Environnement SA en Suez SA, als twee van de grootste fleswaterfabrikanten, Danone SA en Nestlé Waters.

Reageer op dit artikel