nieuws

Tappuntconflict escaleert in rechtszaak

Horeca

Horecaondernemers in Amsterdam stappen naar rechter. Ze willen dat cafés meer tappunten mogen gebruiken tijdens aanstaande Koninginnenacht. Morgen dient een bestuursrechtelijke procedure in het Gerechtshof Amsterdam. Het is voor het eerst dat horecaondernemers collectief een zaak aanspannen tegen de gemeente.

Tappuntconflict escaleert in rechtszaak

Het conflict spitst zich toe op het aantal tappunten in het centrum van de stad in de nacht van vrijdag op zaterdag. Cafébazen die een evenement organiseren, dachten te kunnen rekenen op een ontheffing om zo één of meerdere tappunten voor de zaak te installeren. Ze baseren zich daarbij op toezeggingen van de gemeente. Horecaondernemers gingen vervolgens aan de slag met het organiseren van evenementen en vroegen hiervoor massaal ontheffingen aan.

Nu blijkt dat de gemeente Amsterdam slechts 24 tappunten wil hebben in de stad, terwijl de horeca er 47 heeft aangevraagd. Vorige week vrijdag kreeg voorzitter Paul Hermanides van Koninklijk Horeca Nederland Afdeling Amsterdam van burgmeester Job Cohen te horen dat de gemeente vasthoudt aan het beperkte aantal ontheffingen. Hermanides schreef vervolgens een brief aan de burgemeester om hem van gedachten te doen veranderen.

‘De gemeente heeft negatief gereageerd op die brief’, laat woordvoerster Reinet Krijger van KHN Amsterdam weten. ‘Vervolgens hebben we in een overleg met alle 125 gedupeerde horecaondernemers besloten een kort geding aan te spannen tegen de gemeente. Met zo weinig tappunten in de stad kunnen we als horeca niet instaan voor de veiligheid van mensen.’

Het wordt morgenochtend een historische zaak, want nog nooit is de gemeente Amsterdam aangeklaagd door meerdere horecaondernemers. Krijger: ‘Er is eerder wel eens een kort geding van een individuele ondernemers geweest, maar nog nooit een collectieve aanklacht. We hebben voor onze aanklacht de bekende horecastrafpleiter Raoul Meester ingeschakeld. Hij heeft gezegd ons 50 procent kans te geven op een goed resultaat.’

Meester verzoekt morgen om 11.10 uur de rechter een voorlopig oordeel te geven over de zaak. Meester: ‘Om zo de zaak niet over het weekend te tillen. Wij vinden het onbehoorlijk handelen van de burgemeester om acht dagen voor Koninginnenacht zonder aanleiding ruim de helft van de ontheffingen niet toe te wijzen. Als de rechter besluit om horecaondernemers gelijk te geven maar niet direct ontheffingen verleent, dan eisen we een schadeclaim.’

Ongeacht de uitkomst van de zaak is duidelijk dat er een flinke vertrouwensbreuk is ontstaan tussen horeca en burgemeester Cohen. Meester: ‘Vergeet niet dat het Stadsdeel Centrum het eens is met ons. Door twee minuten voor twaalf met deze beslissing te komen, schiet Cohen zich in eigen voet.’

Download hier de laatste brief van KHN Amsterdam aan Job Cohen.

Reageer op dit artikel