nieuws

Topman Ruys weg bij Heineken

Horeca

De huidige topman van bierbrouwer Heineken, Thony Ruys, vertrekt in oktober bij het concern. Ruys wordt opgevolgd door de 43-jarige Belg Jean François van Boxmeer, zo maakte Heineken dinsdag bekend.

Topman Ruys weg bij Heineken

Tegelijkertijd zal ook Karl Büche zich uit de raad van bestuur terugtrekken. Hij is verantwoordelijk voor de activiteiten van de Oostenrijkse brouwerij Brau Union, die door Heineken is overgenomen.

Heineken wil vanaf oktober verder met een kleinere raad van bestuur van drie leden. Het concern denkt daarmee slagvaardiger te kunnen opereren, zeker ook omdat voor het eerst een operationeel directeur (COO) is aangesteld in de persoon van Marc Bolland.

Van Boxmeer en Bolland hadden al zitting in de raad van bestuur, maar hadden daarbij ook regionale verantwoordelijkheden. Voor de vijf regio’s waar de bierbrouwer actief is, komen straks aparte directeuren.

Ruys is sinds april 2002 bestuursvoorzitter van Heineken. Onder zijn leiding deed het bierconcern, door Brau Union voor 1,9 miljard euro te kopen, de grootste overname in zijn geschiedenis, maar Ruys kreeg bij beleggers de handen niet op elkaar. Sinds zijn aantreden zijn de aandelen van Heineken meer dan eenderde in waarde gedaald. Dit is ook vervelend voor de nazaten van Freddy Heineken, die nog een controlerend belang hebben in de bierbrouwer.

Heineken leed de afgelopen jaren onder meer door de zwakke dollar onder een tegenvallende omzetontwikkeling. Het miste op belangrijke groeimarkten, zoals die in Zuid-Amerika en China, duidelijk de boot.

De afgelopen tijd is veelvuldig gespeculeerd op een vroegtijdig vertrek van Ruys. Zijn opvolger Jean François van Boxmeer is nu nog verantwoordelijk voor de productie in Oost-Europa, Noord-West-Europa, Nederland, Griekenland, Afrika en het Midden-Oosten. De vervanging van Ruys is dinsdagochtend op de effectenbeurs in Amsterdam positief ontvangen. De aandelen van Heineken stegen ruim 1 procent tot 26,77 euro.

Reageer op dit artikel