nieuws

Treurig faillissementenrecord horeca

Horeca

Aan de faillissementenregen in de horeca lijkt maar geen eind te komen. De jongste cijfers leveren zelfs een nieuw record op. In twee jaar tijd steeg het aantal faillissementen maar maar liefst 54,6 procent.

Treurig faillissementenrecord horeca

De jongste cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die meldt dat er in vorig jaar 419 horecazaken op de fles gingen. In 2004 waren dat er 332 en in 2003 nog 271. Wanneer we 2003 met 2005 vergelijken zien we een dramatische toename van 54,6 procent.

De stijging van het aantal horecazaken met stempel ‘brankroet’ stak afgelopen jaar met 26 procent ver uit boven het algemene gemiddelde van twee procent meer uitgesproken faillissementen van bedrijven en instellingen. Naast de horeca scoort ook de bedrijfstak Vervoer, opslag- en communicatie 26 procent meer ‘sterfgevallen’.

Grote winnaar afgelopen jaar is de sector Landbouw en Visserij. Hierin daalde het aantal met 27 procent van 189 in 2004 naar 138 vorig jaar. Ook de sector Industrie is aan de betere hand met een afname van 11 procent. De overige sectoren schommelen tussen een afname van 5 procent tot een toename van 2 procent.

Reageer op dit artikel