nieuws

Tweehonderd gedupeerden door verandering horeca-vut

Horeca

De nieuwe vut-regeling in de horecabranche levert tweehonderd slachtoffers op. Werknemers die dachten binnen de kortste keren te kunnen stoppen met werken, maar nu niet alleen nog anderhalf jaar door moeten werken, maar ook hun vut-uitkering veel lager zien uitvallen dan ze hadden verwacht.

Tweehonderd gedupeerden door verandering horeca-vut

Het Algemeen Dagblad heeft een van de slachtoffers opgezocht. De 58-jarige Anselm van de Voort uit Den Bosch zat dankzij het opnemen van vakantiedagen al thuis in afwachting van het ingaan van zijn vut, maar moest gisteren ineens toch weer aan het werk bij Hotel Central in Den Bosch. ‘Mijn bloeddruk schoot de pan uit, mijn dokter schrok zich rot’, beschrijft hij het moment dat hij het nieuws hoorde.

De manier waarop het hem werd verteld, zit hem dwars. ‘Pas nadat ik mijn werkgever had gesproken, kwam de FNV. Ik kan er nog boos om worden: een vodje papier kreeg ik. Een onpersoonlijk briefje waarop stond dat ik weer aan de slag moest. Die brief was niet eens gesigneerd door de betrokken bonzen. Het heeft me pijn gedaan’, aldus Van de Voort. Hij heeft zijn lidmaatschap opgezegd.

Eiko de Vries van de horecabond FNV legt in het AD uit hoe het zit. ‘De werkgever weigerde te onderhandelen over een nieuwe regeling. Het betekende dat mensen als Van de Voort tot hun 65ste hadden moeten werken. We wisten er een tussenoplossing uit te slepen voor mensen die zjin geboren in 1946 en 1947. Mensen die in 1948 en later zijn geboren kunnen geen aanspraak meer maken op de vut.’

Reageer op dit artikel