nieuws

Valse brandmeldingen door blowende hotelgasten

Horeca

De Amsterdamse brandweer krijgt jaarlijks vele honderden loze brandmeldingen doordat hajsrokende toeristen het alarm in hun hotel laten afgaan. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. Het korps wil dat stadsdelen boetes gaan opleggen aan hotels die vaak vals alarm doorgeven.

Valse brandmeldingen door blowende hotelgasten

‘Een groot deel van de valse meldingen is te wijten aan toeristen die blowen op hun hotelkamers’, aldus de brandweerwoordvoerder. ‘Veel toeirsten kopen een paar gram hasj in een coffeeshop en gaan dan uitgebreid op hun kamers zitten roken. Het verplichte alarmsysteem is een prima zaak. Maar we hadden niet kunnen vermoeden dat het zoveel problemen met zich mee zou brengen.’ Zodra het alarm afgaat, belt de brandweer eerst met het bedrijf om de melding te controleren. Vaak blijkt dan al dat het om een vals alarm gaat. ‘Maar als zo’n bedrijf niet binnen een minuut de telefoon opneemt, rukken we uit. Zo zijn we vorig jaar 226 keer voor niets uitegerukt.’

De Amerstamdse afdeling van KHN kaatst de bal terug naar de brandweerd. ‘Eerst leggen ze ons de hoogste veiligheidseisen op, en dan zeggen ze het te lastig is om die uit te voeren,’ aldus voorzitter H. Verweij. ‘De maatregelen die ze zelf opleggen en adviseren, moeten ze dan ook maar uitvoeren.’

Reageer op dit artikel