nieuws

Veel nieuwe Michelinsterren

Horeca

Michelin is ons land dit jaar goed gezind. De culinaire organisatie deelt maar liefst dertien nieuwe sterren uit. Daar staan zes vervallen sterren tegenover. Verder telt ons land één promotie van één naar twee sterren en één ultieme topbekroning: van twee naar drie sterren.

Veel nieuwe Michelinsterren

Bij de dertien nieuwe sterzaken zien we de terugkeer van Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Het fameuze restaurant van weleer verloor de afgelopen jaren zijn sterrenstatus. Onder leiding van de nieuwe eigenaren Harald Hovenkamp (sommelier) en Peter Postma (chef-kok) is Kaatje weer terug in de eredivisie van de vaderlandse restaurants.

Verder zien we een enorme opkomst van Venlo als culinaire stad. Restaurants Valuas van de broers Swaghoven is door Michelin bekroond voor hun kookkunsten. Daarnaast krijgt Aubergine in Tegelen, nabij Venlo, ook een ster.

De omgeving Den Haag krijgt er met Seinpost weer een sterzaak bij. De Scheveningse zaak van Edwin van der Goor staat culinair onder leiding van Gert-Jan Cieremans. De sommeliers Ivo van Oossanen en Joris Beyn maken het gastronomische topteam compleet.

De kleine plaats Overveen telt inmiddels drie sterren, verdeeld over twee zaken. De Bokkedoorns behoudt zijn twee sterren en buurman ’t Brouwerskolkje is bekroond met een gift van Michelin.

Tegenover de strooigoed van Michelin staan ook teleurstelling. Vooral Amsterdam krijgt rake klappen. La rive met chef-kok Edwin Kats in het Amstel Hotel moet zijn tweede ster inleveren en de hoofdstedelijke zaken Sichuan Food en Van Vlaanderen gaan vanaf vandaag sterloos door het leven. Ook het beroemde De Hoefslag in Bosch en Duin nabij Zeist is door Michelin moet de ster inleveren. De Hoefslag krijgt dubbele klappen. De bistro van de zaak moet zijn Bib Gourmand inleveren. Verder raakt De Grië op Terschelling zijn ster kwijt en vinden we Le Sapiche in Gulpen en Der Bloasbalg in het Zuid-Limburgse Wahlwiller niet meer terug in de rode gids.

Reageer op dit artikel