nieuws

‘Verhoging BTW-tarief kost horeca 350 miljoen

Horeca

Als het kabinet besluit het lage btw tarief van 6 procent te verhogen tot 8 procent pakt dit zeer nadelig uit voor de horeca. Het scheelt 350 miljoen euro aan omzet en er zullen 5600 banen verloren gaan.

‘Verhoging BTW-tarief kost horeca 350 miljoen

Deze cijfers heeft Koninklijke Horeca Nederland donderdag naar buiten gebracht. Als het BTW tarief wordt verhoogt, vloeit er 350 miljoen euro omzet weg uit de horeca, bij gelijkblijvende consumptieve bestedingen.

Een lager omzetvolume leidt volgens KHN ook tot een verlies aan werkgelegenheid. ‘Voor de horeca zou dat dan 5600 banen verlies betekenen’, aldus KHN-voorzitter Lodewijk van de Grinten.

Uniform btw-tarief

Volgens de horecavoorman kan zo’n maatregel alleen worden ingevoerd in een hoogconjunctuur en met de gelijktijdige invoering van compenserende, consumptieversterkende en lastenverlagende maatregelen, die direct effect hebben.

Het kabinet denkt er over om het lage btw tarief te verhogen. Dit om zo een geplande verlaging van de inkomstenbelasting te compenseren. ‘Op de langere termijn kan aan een uniform BTW-tarief worden gedacht,’ meldt Den Haag. Als de btw helemaal naar 19 procent gaat, gaan er volgens KHN 33.000 banen verloren in de sector.

Reageer op dit artikel