nieuws

Vermoedelijk geval van SARS in China

Horeca

In een ziekenhuis in de Chinese provincie Guangdong is een man opgenomen die vermoedelijk besmet is met de longziekte SARS. Dit hebben gezondheidsautoriteiten in de provincie vrijdag bevestigd. Onderzocht wordt of het echt om SARS gaat. Als het daadwerkelijk om SARS gaat, kan de (internationale) hotelwereld zijn hart vasthouden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil dat de 32-jarige patiënt in een internationaal erkend laboratorium buiten China wordt getest. WHO-woordvoerder Dick Thompson zei zaterdag dat de eerste testen op de man voor verwarring hebben gezorgd. Hij zei dat enkele onderzoeken bevestigden dat de man SARS heeft, maar dat andere testen een negatief resultaat te zien gaven.

Lokale media meldden dat de autoriteiten plannen klaar hebben om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tijdens de viering van het Chinese nieuwjaar, volgende maand, gaan miljoenen mensen op reis om het feest bij familie te vieren. Er zijn dan strenge controles bij de treinstations in Guangdong. Bij alle reizigers wordt de temperatuur opgenomen, aldus een krant.

In Taiwan bleek eerder deze maand een viroloog besmet met de potentiëel dodelijke ziekte. In dat land en in Singapore kregen enkele tientallen mensen die met de besmette persoon in aanraking konden zijn geweest, huisarrest. Niemand werd ziek en aan de quarantaine kwam na korte tijd een eind. SARS kostte eind 2002 en in de eerste maanden van dit jaar aan circa achthonderd mensen het leven. De meeste slachtoffers vielen in China en Taiwan. De WHO waarschuwde onlangs dat de epidemie opnieuw de kop kan opsteken.

Reageer op dit artikel