nieuws

Vorst stuwt truffelprijs flink omhoog

Horeca

Een lange vorstperiode heeft ervoor gezorgd dat de truffeloogst in Italië dit jaar tegenvalt. Met als gevolg dat de prijs van het culinaire topproduct flink is gestegen. Veel koks ruilen daarom het ‘zwarte goud’ in voor goedkopere alternatieven.

Vorst stuwt truffelprijs flink omhoog

Dat blijkt uit een bezoek van dertig jonge Nederlandse koks aan Umbrië in Italië, waar in deze tijd de zwarte wintertruffel wordt geoogst. Door de hoge truffelprijs kiezen veel koks voor gemalen truffelpuree of andere paddenstoelsoorten als cepes.

Door de tegenvallende oogst ligt de prijs van de zwarte wintertruffel rond de 900 euro per kilo. Volgens truffelkoning Giuliano Martinella, die de Nederlands koks tijdens hun bezoek informeerde, is er te lang vorst geweest. Daardoor werden er minder truffels gevonden.

De laatste tijd worden er in China regelmatig pogingen gedaan om gekweekte truffel te maken. ‘Ze waren heel goed in staat de vorm na te maken, maar het lukte niet om de aardse gassige smaak erin te brengen’, aldus truffelleverancier Milan Schutte.

Reageer op dit artikel