nieuws

Vrees voor uitstroom horecastagiaires

Horeca

Staatssecretaris van Bijsterveldt roept horecabedrijven op om stageplekken te handhaven, ondanks de recessie.

Vrees voor uitstroom horecastagiaires

‘We zien dat in tijden van recessie bedrijven bezuinigen op stageplekken, terwijl we goed opgeleide mensen zo hard nodig hebben als de economie weer aantrekt.’ Daarnaast hamerde de staatssecretaris op het verbeteren van de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming. Zestig procent van de scholieren heeft hiermee te maken.

Een rol hierin is neergelegd voor het HorecaVakPunt, waarbij scholen en leerbedrijven in een aantal regio’s samenwerken aan beter praktijkonderwijs. Zij stemmen in nauw overleg de opleiding van de leerling op elkaar af.

Van Bijsterveldt: ‘Voor het mbo is 250 miljoen euro extra vrijgemaakt om studenten langer vast te houden op de beroepsopleiding of op te leiden binnen het bedrijf. HorecaVakPunt kan daar een nuttige rol in spelen.’

Het beroepsonderwijs heeft volgens Van Bijsterveldt bovendien te weinig aanzien. ‘Hier geldt echt: onbekend maakt onbemind. En dat terwijl we hier praten over gedreven, ambitieuze jongeren die trots mogen zijn op hun vakmanschap. Juist nu is goed vakmanschap belangrijker dan ooit.’

Het SVH Jaardiner brengt jaarlijks politiek, bedrijfsleven en pers bij elkaar. Dit jaar stond het diner in het teken van cultuur en culinaire kunst.

Reageer op dit artikel