nieuws

Waarschuwing voor oplichtingstruc

Horeca

Horecaondernemers worden door FraudeHelpdesk.nl gewaarschuwd voor Nigeriaanse oplichtingstrucs. Het gaat om een offerte-aanvraag per mail voor een bruiloftpartij. Sommige horecaondernemers zijn tot 30.000 euro het schip in gegaan.

Waarschuwing voor oplichtingstruc

Dat meldt FraudeHelpdesk.nl. Deze organisatie, waar onder andere de politie bij aangesloten is, laat weten meldingen van horecaondernemers te ontvangen met betrekking tot een variant van een bekende Nigeriaanse oplichtingstruc.

De gedupeerde ondernemers ontvingen per e-mail een offerte-aanvraag voor een bruiloftpartij. De afzender presenteerde zich als een Engelsman welke zich voor zijn werk in de Golf van Mexico bevond. De bruiloft betrof die van zijn “dochter” die in de vestigingsplaats van de horecaondernemer zou trouwen.

Golf van Mexico

De aanvraag betrof zowel de plechtigheid als het feest voor circa vijftig genodigden nadien, inclusief een band en aankleding van de zaal door een bloemist. Als budget werd ongeveer 17.000 euro genoemd met de opmerking dat het daarbij slechts om een indicatie ging en het geen probleem was wanneer een en ander duurder zou uitpakken.

Nadat een offerte van circa 20.000 euro door de afzender geaccepteerd was, ontving de horecaondernemer keurig een bevestiging. Omdat de afzender zich in de Golf van Mexico bevond, zou het hem onmogelijk zijn om per bank het geld over te maken.

Daarom zou een en ander per cheque voldaan worden. Die cheque ontvingen de horecaondernemers een paar dagen later ook daadwerkelijk, echter met een te hoog bedrag van zo’n 30.000 euro.

Bruiloft afgezegd

Uiteraard werden de cheques direct door de horecaondernemers geïnd bij de bank (onder normaal voorbehoud van de bank) en werd de verdere organisatie van de bruiloft, die inmiddels al snel plaats zou moeten vinden, ter hand genomen. Het teveel betaalde geld werd per omgaand teruggestort.

Daags voor de bruiloft plaats zou vinden, kregen de horecaondernemers bericht dat de bruiloft werd afgezegd vanwege een noodlottig ongeval waarbij de schoonvader van de bruid zou zijn omgekomen. En omdat er snel geld vrijgemaakt moest worden werd verzocht de overgemaakte bedragen onder aftrek van kosten per omgaand terug over te willen maken.

Achteraf bleken de cheques vals en werd het door de bank gestorte geld teruggehaald van de rekeningen van de horecaondernemers. Die bleven dus achter met een schadepost variërend van 10.000 euro (het teveel over gemaakte) tot, in sommige gevallen, 30.000 euro (het totale bedrag).

Reageer op dit artikel