nieuws

Weer en MKZ teisteren paastoeristen

Horeca

Sombere weersvoorspellingen en de MKZ-crisis maakten de toeristen huiverig er tijdens het paasweekeinde op uit te trekken. Vooral dieren- en natuurparken op de zwaar door de mond- en klauwzeer getroffen Veluwe moesten het met minder bezoekers stellen. Toch kwamen er met de paasdagen nog 825.000 buitenlandse toeristen naar Nederland.

Dat is niet veel minder dan de bijna 900.000 buitenlandse bezoekers die doorgaans de paasdagen in Nederland doorbrengen. Zoals gewoonlijk bestond tweederde van de toeristen van over de grens uit Duitsers. Zeeland en Amsterdam telden net zovele gasten als vorig jaar, maar vooral de Veluwe moest het met veel minder bezoekers doen. Bungalowparken waren nog wel in trek, maar met het slechte weer lieten veel toeristen de campings links liggen.

Superslecht
Van de mond- en klauwzeer waren in de toeristensector vooral dierentuinen de dupe. Ruim eenderde van de paasbezoekers bleef daar weg. Voor dierenpark de Wissel, dat midden in de MKZ-driehoek op de Veluwe ligt, waren de paasdagen volgens directeur P. Wolters zelfs ‘superslecht’. Er zijn hooguit zeshonderd mensen in de dierentuin geweest. ‘In de wijde omtrek zijn geen toeristen’, zegt Wolters. ‘Dat scheelt ons duizenden mensen, of het nu mooi of slecht weer is.’
Bij de Apenheul in Apeldoorn kwam maar de helft van het gebruikelijke aantal bezoekers opdagen. Burgers’ Zoo in Arnhem haalde maar 60 procent van de normale bezoekersstroom. Het Dolfinarium in Harderwijk trok een kwart minder bezoekers dan normaal. Ook voor Nationaal Park De Hoge Veluwe waren de paasdagen heel slecht. Het park is door MKZ-maatregelen grotendeels ontoegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Gewelding weekend
Over het algemeen waren attracties buiten de Randstad, zoals de Efteling en Avonturenpark Hellendoorn, minder in trek. Zij moesten het doen met 15 tot 20 procent minder bezoekers. Trekpleisters in de grote steden wisten zich wel te handhaven. Het Haagse Madurodam hield het bezoekersaantal op peil en Madame Tussaud’s in Amsterdam sprak zelfs van een ‘geweldig weekend’ met 15 tot 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel