nieuws

Wintervakanties weinig in trek

Horeca

Het ziet er naar uit dat veel minder Nederlanders deze winter naar sneeuw of zon afreizen. Er zijn tot nu ongeveer eenvijfde minder bus- en vliegreizen geboekt.

Uit cijfers van de ANVR blijkt dat vliegen voor een groot aantal mensen even taboe lijkt. Voor vluchten naar verre landen is een kwart minder geboekt, binnen Europa gaan twintig procent minder mensen de lucht in.

De bus heeft niet direct die positie van het vliegtuig overgenomen. De touringcars naar wintersportplaatsen zitten nog lang niet vol. Sterker nog, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn nu zeventien procent minder reizen afgesproken. Vooral de Franse Alpen zijn minder in trek met een terugval van 27 procent. De achterstand van Oostenrijk is negen procent.

Volgens een woordvoerster van de koepel van reisorganisaties kan de situatie nog veranderen. November is altijd een rustige maand. ‘Het zou kunnen dat mensen hun besluit nog even uitstellen om te kijken hoe het in de wereld gaat met de recessie en de toestand als gevolg van 11 september. Het kan nog alle kanten op.’

Afgelopen zomer zijn er in het reispatroon weinig veranderingen geweest. Er is, tot aan 21 oktober, iets minder per vliegtuig gereisd. Vooral Amerikaanse bestemmingen werden minder gezocht. Dat was overigens al voor 11 september het geval, vooral door de dure dollar. Turkije komt als grote winnaar uit de zomerperiode met

Reageer op dit artikel