nieuws

Groei horeca blijft ook in 2013 uit

Horeca

Ook 2013 wordt een zwaar jaar voor de horeca, en de detailhandel. Groei zit er niet in, het wordt opnieuw een jaar van krimp. Dat voorspelt ING Economisch Bureau in een woensdag 1 mei gepubliceerd kwartaalrapport.

Groei horeca blijft ook in 2013 uit

Consumenten zijn de afgelopen maand weliswaar iets minder somber geworden, maar het is niet te verwachten dat zij binnenkort flink in de buidel tasten om de kassa’s vrolijk te laten rinkelen in cafés, restaurants en winkels, aldus de economen van de bank. De dalende koopkracht en de hard oplopende werkloosheid houden de consument tegen.

China en Japan

Daar ondervindt vooral de non-foodsector de gevolgen van, maar ook in de supermarkten is de volumegroei inmiddels minimaal. De horeca moet het vooral hebben van toeristen uit onder andere China en Japan, maar hun bijdrage is te beperkt om de zon te laten doorbreken in deze sector.

Andere sectoren

De industrie in Nederland staat eveneens onder druk, door de zwakke vraag uit Europa. De economen van de bank voorspellen dat de industriële productie in heel 2013 met 0,5 procent krimpt.

De zwakke buitenlandse vraag speelt ook de groothandel en de transportsector parten, maar de ING-economen verwachten dat deze sectoren een krimp dit jaar nog net ontlopen.

De bouw zal ook in 2013, gezien de hoge leegstand van kantoren en de vastgelopen huizenmarkt, de grootste krimp laten zien. Volgens ING Economisch Bureau lijkt het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor onderhoud en herstel weinig extra werk op te leveren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel