nieuws

Veiling van eerste haring uitgesteld

Horeca

Omdat de haring nog niet van de gewenste kwaliteit is, wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe twee weken later geveild. Op 19 juni zal de vis voor het eerst onder de hamer gaan, zo maakte het Nederlands Visbureau woensdag bekend.

Veiling van eerste haring uitgesteld

Het slechte weer is de oorzaak van het uitstel. Doordat er weinig zonlicht was, groeide het plankton in de zee erg langzaam. Plankton staat op het menu van de haring, die door het gebrek aan voedsel ook een stuk minder vet is. De vooruitzichten zijn nu wel positief en dus zal halverwege juni de haring wel voldoen.

‘Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen’, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Het uitstel heeft fikse consequenties, zo weet het Visbureau. ‘Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen.’ Vlaggetjesdag in Scheveningen zal echter wel gewoon doorgaan op 8 juni, omdat dat evenement te groot is om op een andere datum te plannen.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de opening van het haringseizoen wordt uitgesteld, eerder gebeurde dat in 2006.

Reageer op dit artikel