nieuws

Brussel beperkt kosten van plastic geld

Horeca

Brussel wil de kosten van pinpassen en kredietkaarten in de Europese Unie beperken. Banken en kredietkaartmaatschappijen moeten een bepaald tarief reduceren tot 0,2 procent (bankpas) of 0,3 procent (krediet) van de waarde van de betaling.

Brussel beperkt kosten van plastic geld

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maakte haar voorstellen woensdag bekend. Het tarief waar het om gaat is de vergoeding die in rekening wordt gebracht bij de ondernemer voor de afwikkeling van de betaling. Die handelaar berekent dat bedrag in de regel door aan de consument. Voorlopig neemt Brussel alleen grensoverschrijdende transacties in het vizier.

De commissie zijn de huidige tarieven een doorn in het oog. Ze zijn een melkkoe voor kredietkaartmaatschappijen, aldus Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt).

Creditcardmaatschappij Visa kondigde eerder dit jaar zelf al aan het tarief bij kredietkaarten min of meer te gaan halveren tot 0,3 procent. Visa deed dat na massieve druk van Brussel.

Visa hanteert een afwikkelingsvergoeding voor grensoverschrijdende betalingen in de meeste Europese landen, en bij binnenlandse betalingen in onder meer Nederland. Maar in de Verenigde Staten en Denemarken bestaan deze vergoedingen niet eens. Ze belemmeren de concurrentie, vindt Brussel.

Detailhandel Nederland is blij met de maatregelen van Brussel. De winkeliersorganisatie klaagt al langer dat de tarieven die Nederlandse ondernemers moeten neertellen voor betalingen met de kredietkaart vele malen hoger liggen dan de tarieven voor pinbetalingen. ‘Wij gaan ervan uit dat deze kosten naar beneden gaan. De maatregelen zijn een goede eerste stap’, zegt Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer bij Detailhandel Nederland.

Maar kredietkaartmaatschappij Mastercard denkt daar heel anders over en vreest dat de reguleringen juist duurder zullen uitpakken voor consumenten en het midden- en kleinbedrijf. ‘Banken zullen meer gaan vragen voor het gebruik van de kaarten om de gemiste inkomsten te compenseren. Dat hebben we eerder gezien in Spanje en Australië. We vrezen dat dat ook in Europa gaat gebeuren’, aldus een woordvoerder van Mastercard.
Bron: ANP

Reageer op dit artikel