nieuws

Fiscus keert mosselbranche binnenstebuiten

Horeca

De Belgische en Nederlandse belastingdiensten hebben mogelijk grootschalige btw-fraude ontdekt bij mosselhandelaren en hun afnemers. Hoe groot de fraude is, weet de Belastingdienst nog niet, omdat het onderzoek nog loopt, aldus een woordvoerder van de Nederlandse fiscus. Beide landen onderzoeken de mosselbranche sinds vorig jaar in een gezamenlijk project.

Fiscus keert mosselbranche binnenstebuiten

De mosselfraude loopt volgens Belgische media waarschijnlijk in de honderdduizenden euro’s. Spilfiguur in het verhaal is volgens hen een grote mosselhandelaar in Nederland, maar dat klopt volgens de Belastingdienst niet.

Nederlandse mosselen

Aan de Nederlandse kant richt het onderzoek zich op de circa vijftig groothandelaren in mosselen. Daarvan is volgens de Belastingdienst ‘een beperkt aantal’ bij wie de facturen niet kloppen.

De Belgische kant van de zaak richt zich vooral op de afnemers van de schelpdieren: winkels en restaurants. Volgens de fiscus wordt ongeveer 60 procent van de Nederlandse mosselen naar België verhandeld.

Inkoop en verkoop

Het gaat er bij de fraude om dat de facturen onvolledig of verkeerd zijn ingevuld, waardoor in België niet te zien is wie inkoopt en wie verkoopt. De Belastingdienst kan wel zien wie de facturen in Nederland uitschrijft.

Maar als de fiscus in België niet kan zien welke winkel of restaurant de mosselen koopt, is volgens de woordvoerder ook niet na te kijken of hun verkoop wel in de boeken wordt verantwoord.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel