nieuws

Bioscoopbezoek iets gestegen in 2013

Horeca

Het aantal mensen dat in 2013 een film keek in de bioscoop nam afgelopen jaar iets toe vergeleken met 2012. Het bioscoopbezoek nam toe met 0,8 procent. Het aantal bioscoopstoelen groeide met drieduizend stuks.

Bioscoopbezoek iets gestegen in 2013

De bioscopen, filmtheaters en arthouses blikken met 30,8 miljoen bezoekers terug op een redelijk jaar, zo bleek dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van de film- en bioscoopbranche in Amsterdam.

Het bioscoopbezoek nam 0,8 procent toe ten opzichte van 2012, zei Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). In totaal kwamen er afgelopen jaar ruim 3000 bioscoopstoelen bij, waarmee het totaal op 137.000 komt.

Hoewel de nieuw geopende bioscopen goed draaiden, zagen de meeste andere een daling van de bezoekersaantallen. De totale inkomsten uit de kaartverkoop kwamen vorig jaar uit op ruim 249 miljoen euro. Een kaartje voor de film kostte gemiddeld 8,10 euro, 10 cent meer dan in 2012.

De film die vorig jaar de meeste bezoekers trok was Despicable Me 2 (914.893). Voor de Nederlandse film was 2013 een goed jaar. In totaal bezochten bijna 6,3 miljoen mensen een Nederlandse film tegen 4,3 miljoen een jaar eerder.

De arthouses en filmhuizen zagen een daling van 1,5 procent in het aantal bezoekers naar ruim 2,3 miljoen.

Reageer op dit artikel