De minister sloot donderdag 23 januari met onder meer het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Koninklijke Horeca Nederland het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
Doelstellingen
Doel van het akkoord is om de samenstelling van de producten te verbeteren. De ondertekenaars hebben tot uiterlijk 2020 om de doelstellingen te halen.
Zoutgehalte
Een van de doelstellingen is 'het zoutgehalte in het productaanbod te verminderen, zodat het voor de consument makkelijker wordt om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren'.
Afspraken te vrijblijvend
De Consumentenbond noemde de afspraken te vrijblijvend. 'Consumenten hebben meer aan duidelijke normen per productgroep', zegt de woordvoerster.
De bond is kritisch over het feit dat bedrijven zelf de normen mogen bepalen. 'Dat werkt niet', aldus de zegsvrouw.
Voedingsmiddelenindustrie
Ze verwijst daarbij naar eerdere beloftes van de voedingsmiddelenindustrie om de hoeveelheid zout in voedsel te verminderen. 'Het zoutgehalte in de producten loopt helemaal niet terug', aldus de woordvoerster.
Ook had de Consumentenbond liever gezien dat het ministerie afspraken had gemaakt met de bedrijven zelf in plaats van alleen met brancheverenigingen.
Bron: ANP