nieuws

Consumentenbond kraakt voedingsakkoord

Horeca

De Consumentenbond is bepaald niet onder de indruk van de afspraken die minister Schippers met de voedingsindustrie heeft gemaakt over het zout-, vet- en caloriegehalte in voedingsproducten. De afspraken zijn volgens de bond te weinig concreet.

Consumentenbond kraakt voedingsakkoord

De minister sloot donderdag 23 januari met onder meer het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Koninklijke Horeca Nederland het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Doelstellingen

Doel van het akkoord is om de samenstelling van de producten te verbeteren. De ondertekenaars hebben tot uiterlijk 2020 om de doelstellingen te halen.

Zoutgehalte

Een van de doelstellingen is ‘het zoutgehalte in het productaanbod te verminderen, zodat het voor de consument makkelijker wordt om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren’.

Afspraken te vrijblijvend

De Consumentenbond noemde de afspraken te vrijblijvend. ‘Consumenten hebben meer aan duidelijke normen per productgroep’, zegt de woordvoerster.

De bond is kritisch over het feit dat bedrijven zelf de normen mogen bepalen. ‘Dat werkt niet’, aldus de zegsvrouw.

Voedingsmiddelenindustrie

Ze verwijst daarbij naar eerdere beloftes van de voedingsmiddelenindustrie om de hoeveelheid zout in voedsel te verminderen. ‘Het zoutgehalte in de producten loopt helemaal niet terug’, aldus de woordvoerster.

Ook had de Consumentenbond liever gezien dat het ministerie afspraken had gemaakt met de bedrijven zelf in plaats van alleen met brancheverenigingen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel