nieuws

Pompstations naar Europese rechter om alcoholverbod

Horeca

Pompstationhouders gaan het verbod op alcoholverkoop bij benzinestations aanvechten bij de Europese rechter. Ewout Klok, eigenaar van een benzinestation in Hoogeveen, maakte vrijdag 16 januari bekend dat hij daartoe namens de leden van de belangenvereniging voor pomphouders BETA, een klacht indient bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Pompstations naar Europese rechter om alcoholverbod

Ewout Klok lokte een proefproces uit om een einde te maken aan het drankverbod dat sinds 1 november 2000 geldt. Hij deed dat mede namens BETA, waarvan hij tot 2012 voorzitter was.

Wegrestaurants

De elfhonderd aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants, supermarkten langs de weg en pompstations over de grens wel.

Boete

Klok kreeg in 2012 een boete van €900 voor de verkoop van bier en wijn. Hij vocht de sanctie aan bij de rechtbank in Assen, maar die stelde hem vorig jaar in het ongelijk.

Raad van State

Daarna stapte de pompstationhouder naar de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde echter dat de minister het verkoopverbod van alcohol mag handhaven, omdat de corebusiness van pompstations het verkopen van brandstof is.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel