nieuws

Aanpassing ontslagvergoeding seizoenswerker

Horeca

Om te voorkomen dat seizoenswerkers hun baan verliezen door de nieuwe ontslagregels komt er een speciale regeling. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft die in de maak.

Aanpassing ontslagvergoeding seizoenswerker

Door de nieuwe ontslagregels moeten werkgevers ook tijdelijk personeel veel eerder een ontslagvergoeding gaan betalen. Veel Tweede Kamerleden vrezen dat personeel in bijvoorbeeld horeca en tuinbouw hierdoor hun baan zou kunnen verliezen.

Asscher wil dat ook niet. Hij wil voorkomen dat werkgevers vanwege de ‘transitievergoeding’, zoals de ontslagvergoeding tegenwoordig heet, met andere tijdelijke krachten aan de slag gaan. Hij schrijft dinsdag aan de Kamer dat tijdelijke contracten van voor juli 2012 (met daarin een korte onderbreking) niet zullen meetellen voor de transitievergoeding.

Tijdelijke contracten van voor 1 juli 2012 tellen nu alleen mee voor de vergoeding bij een onderbreking van hooguit drie maanden. Ook is afgesproken dat de vergoeding niet direct betaald hoeft te worden als de werkgever de tijdelijke kracht de garantie biedt dat die binnen zes maanden weer aan de slag kan.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden met de maatregel van de minister.

Vakbond CNV vindt echter dat de transitievergoeding bij uitstek een probleem is waar de cao een oplossing op maat kan bieden. ‘Het is een gemiste kans dat de politiek de betrokken partijen niet zelf naar een oplossing laat zoeken. Het zou van lef getuigen als die verantwoordelijkheid weer op de cao-tafel wordt neergelegd’, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel