Gisteren bracht de vakbond het Manifest FNV Horeca 2015 naar buiten. Het manifest bevat zes speerpunten die werknemers en werkgevers in de horeca een goede basis bieden om gezamenlijk aan een solide sector te werken, zo laat FNV weten.
Een van de speerpunten is een cao voor alle werknemers in de horeca. FNV denkt aan collectieve afspraken met maatwerk voor hotels, restaurants, cafés en fastfoodservice wat uiteindelijk kan resulteren in afzonderlijke cao's per deelsectoren of een sector-cao met specifieke afspraken per deelsector, meldt FNV
Bassisuurloon
KHN vindt dat niet alles collectief voorgeschreven moet worden. De diversiteit van bedrijven is enorm en dat vraagt om maatwerk, redeneert KHN. De branchevereniging vindt dat elk gewerkt arbeidsuur met een correct bassisuurloon moet worden betaald.
'Maar we willen wel dat ondernemers inzet van arbeid flexibel kunnen organiseren om bijvoorbeeld in te spelen op pieken en dalen. Dus niet collectief voorgeschreven vaste uren per dag, week of maand, maar een jaarnorm die je kunt uitmiddelen', aldus KHN.
Opleidingsfonds
Een ander speerpunt van FNV is het opzetten van een opleidingsfonds. Volgens FNV heeft slechts 25 procent van de werknemers in de horeca een horecaberoepsopleiding afgerond. De vakbond pleit dan ook voor een arbeidsmarkt- en opleidingsfonds waaruit kosten van scholing en opleiding kunnen worden betaald.
KHN noemt de plannen voor een opleidingsfonds mooi, maar stelt dat iedereen dan eerst extra premie moet betalen. KHN vindt dat werkgevers en hun werknemers dat juist zelf moeten oppakken. Zij kunnen jaarlijks bij hun gesprekken afspraken maken over prestaties, vindt KHN.