nieuws

Nieuw biljet van vijftig euro in april 2017

Horeca 12991

In april 2017 komt er een nieuw biljet van vijftig euro uit. Dit biljet is lastiger te vervalsen. Na de 5, 10 en 20 eurobiljetten is dit het vierde biljet in de Europa-serie met vernieuwde en verbeterde echtheidskenmerken.

Nieuw biljet van vijftig euro in april 2017

Het biljet van vijftig euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor 5, 10 en 20 euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Echtheidskenmerken 50 eurobiljet

Of je het echte briefje van vijftig euro in je hand hebt, kun je checken met de zogenoemde voel, kijk en kantel methode. Voel het papier. Dat knispert. En voel de inkt. De streepjes aan de linker- en rechterkant van het biljet, de hoofdafbeelding, de letters en het waardecijfer voelen dikker aan.nieuw 50 euro biljet

Kijk of je het portretraampje, het portretwatermerk en de veiligheidsdraad ziet als u het biljet tegen het licht houdt.

Kantel het biljet en je ziet van alles oplichten en verschijnen zoals een smaragdgroen cijfer, een hologram en een portretraampje met Europa erin.

nieuw 50 euro biljet

De nieuwe bankbiljetten die de ECB sinds 2013 invoert, worden ook wel de Europa-serie genoemd. In de echtheidskenmerken van de briefjes is een portret verwerkt van Europa, de vrouw uit de Griekse mythologie waar ons continent zijn naam aan ontleent.

Na het nieuwe briefje van vijftig volgen ook nog nieuwe flappen van 100 en 200 euro. De ECB kondigde onlangs aan dat de uitgifte van biljetten van 500 euro in 2018 wordt gestaakt, onder meer omdat ze vooral bij criminelen geliefd zijn. Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel.

Echt of vals app Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank heeft een app ‘Echt of Vals’ waarmee ondernemers eurobiljetten zelf kunnen controleren op echtheid. De app is beschikbaar vanaf de Apple iPhone 5. Aan de Android-versie wordt gewerkt.

Reageer op dit artikel