artikel

Zeven tips voor het opleiden van leerlingen op de werkvloer

Hotel

Bij Greenside in De Koog staat naast leren op de werkvloer, het opdoen van kennis buiten het bedrijf en op het sociale vlak hoog in het vaandel. In 2013 is het Texelse hotel uitgeroepen tot horecaleerbedrijf van het jaar en eindigde het in de top 3 van landelijke leerbedrijven.

Zeven tips voor het opleiden van leerlingen op de werkvloer
Zeven tips voor het opleiden van leerlingen op de werkvloer

Het hotel heeft negen leermeesters in huis. Karin Berger en Gerjan Hebers die het dagelijkse management voeren en leermeester zijn, geven de volgende tips hoe je leerlingen kunt stimuleren in hun leerproces.

1. Eet samen met het personeel en leerlingen. Dat zorgt voor teamspirit.

2. Bezoek leveranciers. Zo kweek je productkennis.

3. Maak tijd voor de leerlingen. Besteed aandacht aan het intakegesprek.

4. Plan een wekelijkse huiswerkuur in. Geef leerlingen de mogelijkheid om hulp te vragen.

5. Hang productinformatie op in de buurt van de afwas, keuken en bar. Liefst met foto’s. Beeldtaal werkt. In het voorbij lopen is deze informatie een reminder en nemen leerlingen het sneller op.

6. Maak een persoonlijk leerplan aan de hand van werklijsten. Houd deze bij en bespreek ze regelmatig. Zo houd je de leerdoelen helder voor beide partijen.

7. Gebruik liever geen naambordje waarop staat dat het om een leerling gaat. Dat werkt stigmatiserend.