blog

Hotelclassificatie niet meer van nu

Hotel

Soms haalt de actualiteit je in. Deze column was al geschreven toen bekend werd dat KHN gaat morrelen aan de Nederlandse hotelclassificatie. En dat werd tijd ook. De huidige criteria zijn opgesteld in 2003 – een eeuwigheid geleden. De classificatie in haar huidige vorm is niet meer van deze tijd. Eigentijdse concepten als citizenM en Qbic passen niet in het systeem, omdat wordt uitgegaan van het gebouw: minimale kameromvang en de aanwezigheid van een receptie bijvoorbeeld.

Hotelclassificatie niet meer van nu

Tijd dus voor grondige herziening; op naar een internationaal gestandaardiseerd systeem. Sowieso is het natuurlijk idioot dat wij als klein landje per se een eigen classificatie willen hanteren, Nederland is nota bene medeoprichter van het Europese classificeringsverband Hotelstars Union.

Maar een enquête in augustus 2012 onder KHN-leden wees uit dat u er de voorkeur aan geeft aan te sluiten bij Hotelstars Union. Een wijs besluit. Pas dan kunnen we ons eerlijk vergelijken met de landen om ons heen.

Ook stelt KHN zich de vraag of verplicht classificeren, zoals nu het geval is, nog wel van deze tijd is. Immers image is all, en veel hotels bouwen dat image met reviews op internet of de reputatie van hun merk niet met sterren aan de gevel. De transparantie van internet en reviewsites heeft hotelsterren voor een deel overbodig gemaakt. Maar de verplichte classificatie handhaven, lijkt mij wenselijk. Veel gasten hechten toch aan orde, aan ergens een labeltje op kunnen plakken.

Goed initiatief van KHN, jammer alleen dat ze Hotelstars Union pas in 2015 willen implementeren, dan zijn die criteria vast ook alweer achterhaald.

Reageer op dit artikel