blog

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Hotel

Op vakantie in Denemarken deze zomer wilde ik een boottochtje op zee maken. De boot had zo’n honderd zitplaatsen waarvan vijftig in de open lucht en de rest binnen. Mijn vrouw en ik besloten dus veertig minuten voor afvaart aanwezig te zijn om van een plaats in de openlucht verzekerd te zijn. Het was een prachtige dag met tegen de 30° C en gestaag groeide de rij wachtenden terwijl drie man bemanning bezig was met schoonmaken.

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Een kwartier voor afvaart kwam plotseling een bus met 65-plussers aanrijden. Deze wilde verderop parkeren maar de bemanning stelde voor de inzittenden bij de boot te laten uitstappen zodat ze meteen aan boord konden gaan.

Gezien de hoge temperatuur namen zij alle beschikbare plaatsen in de openlucht in en bleef er voor de wachtenden alleen nog de optie over om beneden achter de ramen plaats te nemen. Gezien de kleine openslaande raampjes was dit voor mij genoeg om te besluiten af te zien van deze boottocht. Waarom had de bemanning al die wachtenden niet geïnformeerd dat er een bus aan zou komen en dat zij meteen aan boord zouden gaan? Grote ergernis bij mij en bij alle anderen.

Toen ik, terug in Nederland, vernam ik dat ons Amsterdamse hotel gedurende twee dagen zonder lift zou zitten wegens de vervanging van de kabels moest ik aan bovenstaand voorval denken. Moest ik proberen alle gasten vóór hun aankomst te informeren met het gevaar dat het hotel leeg zou staan? Gezien mijn ergernissen in Denemarken was dat de meest logische optie geweest. Toch ging het financieel belang voor en besloot ik gasten niet vooraf te informeren en hen de keuze tussen twee verschillende compensaties voor te stellen bij aankomst. Wel hadden wij de vierde verdieping buiten gebruik gezet.

Achteraf gezien is alles goed verlopen en hebben gasten niet geklaagd. Toch was ik, gezien mijn Deense ervaring en de les die ik daaruit getrokken dacht te hebben, niet erg trots op mezelf.

Reageer op dit artikel